flora

flora

23_07_2010_Kumasi

Erovel telten ebredtem, itt ismeretlen a reggeli faradt ebredes a vekerre, mert a meleg miatt szepen lassan kinyilik a szemem 7 korul legkesobb :D

Ezen a napon, penteken a munkahelyre menet lattam eloszor a varos belso kozlekedesebol valamit. Ez a tema kimerithetetlennek tunik egyelore, mindennap uj meglepetesek ernek folyamatos eltevedeseimben. Mindez azert is vicces mert bár otthon igen ritkan tevedek el, ennek a blognak eddig eleg eros vonulata az utkeresgeles.


Kumasi kozlekekedese
A varos mukodeserol mindig az emberi test verkeringese jut eszembe. Ez kozhelynek is tekintheto elsore, de nem az. Minden eddig latott varosnal jobban jellemzo ez a hasonlat Kumasira. Tobbmillios a varos, megis csak elvetve van egy-egy lampas keresztezodes, az autok megszakitas nelkul hömpölyögnek az utakon, attol fuggoen, hogy eppen mennyi fer el szelteben, folyamatosan valtakozo szamu savban haladnak.

Az utak menten arusok jarnak, fejukon kulonfele etelekkel, zacskoba csomagolt ivovizzel, textil zsebkendokkel, cukorkakkal, grilazzsal, naranccsal, foldimogyoroval, banannal vagy eppen gorogdinnye szeletekkel. A vasarlas egyszerre zajlik az autokban ulokkel es az út mellett ovatosan szlalomozo gyalogosokkal, akiket gyakori dudaszo szorit kijebb es kijebb az utrol a csatorna fele. Ahol a jardara szamitanank ott fut a csatorna, ami a hirtelen leszakado esok miatt 1 meter mely is sok helyen, tele fel negyzetmeteres lyukakkal, melyek mellett nem csoda, ha itt a gyereket nem babakocsiban, hanem a hatukra kotve hordjak az anyukak. Korlat szinte sehol, hogy ha ejszaka jarnek arra eloszor hanyba esnék bele…nem tudom, talan csak egybe, de az az elso lenne.

Mikor valaki vasarolni akar, az auto nem all meg, hanem megy tovabb az aramlattal, es az arusok, portekaval a fejukon futnak utana, hogy beadhassak az arut, megkapjak a penzuket es meg visszajarot is adjanak. Ezt megalazonak erzem sok esetben, ahogy az autoban ulok egyszeruen tovabb hajtanak, de az itteniek nem.

Három jellemzo autotipus van az utakon:

vadiuj terepjaro,
szakadt kisbusz /trotro/,
szakadt taxi.
A terepjaro es a kisbusz ugyanakkora a kulonbseg mindossze annyi, hogy a terepjaroban 1 valaki, a trotroban pontosan 16-an vannak.
A szakadt taxi kétféle funkcioban létezik. Egyreszt a tomegkozlekedesi rendszer sajatos resze***, masreszt az otthon megszokott modon, dropping neven szerepel, amikor egy utassal, annak vagya szerinti helyre kozlekedik.

Tomegkozlekedes
A varos novekedeset, a hazak terpeszkedeset nem sok minden akadalyozza, a tropusi eghajlaton elengedhetetlen a szellos epites. Ennek koszonhetoen nagyon nagyok a tavolsagok es a tűző nap vagy a zuhogó eső leszoktatta a helyieket a hosszu setalgatasrol.
A varos jellegzetes pontjai, korforgalmak, keresztezodesek, vagy mas valami miatt nevezetes helyek adjak a tajekozodas es utazas, atszallas alapjat. Egyik negyedbol a masik negyedbe tartva, annyi a teendő, hogy egy nagyobb csomopontban be kell szallni egy varakozo taxiba*** vagy trotroba, s mikor az megtelik, el is indul a hompolyeggel.
A trotroban 15-en ulhetnek, 5 sorban, teljesen osszecsomagolodva, es egy valaki allva, a jarmubol kilogva kiabalja, hogy merre halad a trotro, merre vesz fel utasokat.
Ezen a kepen hatul ulok a trotroban:

Akkor megy ha tele van, vagy legalabb 90 szazalekon. Csomopontoknal, keresztezodeseknel megall, mielott valaki leszalna par pezot kell fizetnie es mehet, helyere mas ul be.
A korforgalomban a taxisok mar elore mutatjak egyezmenyes jelekkel, hogy kesobbi utjuk mi lesz, így mindenki rogton tudja, melyikben erdemes megprobalnia elcsipni egy helyet. Taxik, trotrok folyamatosan jonnek, az emberek ki be szallnak : D
S mindekozben a bent ulok vasarolnak a fejkosaras arusoktol, ha eppen a dugo miatt erre jut ido.

En a kovetkezo keppen megyek haza a munkabol. Elsetalok a Hodzso Roundabout-hoz (ez a loszobros korforgalom, az irodatol 5 precre), itt atfutva a kocsik kozott beallok a Santasi fele varakozok csoportjaba es ha egy taxi santasi santasi santasi kiabalassal erkezik, megprobalok beferni. A Santasi Roundaboutnal (vázás korforgalom) kiszallok es atsetalok a Star Junction-höz (Star keresztezodes), ahol beszallok egy taxiba meg par szaz meterre, ahonnan hazatevelygek szerintem ma (29-en, amikor ezt irom) nem fogok eltevedni mar…

De kicsit elore szaladtam, tehat a pentek a fonok megismeresenek napja volt.
Mr D fogadott. Itt mindenki nagy nagy tiszteletben tartja, elvitt az otthonaba, ahol 5 kisgyerek (Abena(12) Rahel(7) Asamoah(14) Desmond(8) Akosah(6)) es Madam Comfort (!!!) lakik. (Nekem csak Mama Comfort)

Errol meg sokat kell irnom... :D nagyon vidam lesz itt :)

Ehhez a naphoz meg annyit, hogy delutan a gyerekekkel ismerkedtem meg.
Mr D megkinalt europai etellel, ami itt elkepesztoen draga porteka, rosszul is ereztem magam, hogy ilyen kenyesnek nezett :)
de fontos, hogy csak lassankent kezdjek helyi dolgokat enni.

Asamoah elkisert a tobbiekhez a hostelbe, trotroval mentunk, mert ragaszkodtam hozza, hogy nem taxizgatok. Atszalltunk a Keijitia nevu helyen ami nem mas mint a varos legnagyobb piaca.
Csak ekkor lattam par percre, oriasi nyuzsges volt, es tomeg, a hetvegen el szeretnek menni megnazni feltetlenul, de azert viszek magammal valakit, hogy el ne adjanak engem is a piacon :D
mert ott a aztan minden van

Nem jegyeztem meg a hostel nevet es a telefonom Sim kartyaja meg mindig nem volt regisztralva, igy nem tudtam telefonalni...
Kiderult, hogy nem emlekszem amr hogyan kell menni, egyszeruen semmi megszokott tajekozodasi lehetoseg nincs itt, es persze azt hittem hogy nagyon figyelek, de hat uj vagyok itt, es azt mondjak: The stranger has big eyes, but can not see anything.
Es ez igy is van.

Persze minden megoldodott, mert megtalaltam a tegnapi gyogyszertarat es ott az elado lannyal kisakkoztuk, vajon melyik hostelbe kellene mennem :D

Odaerve nagy kajalas volt, rizzsel es valami helyi szosszal, majd lefekudtem, mert masnap 2 kor terveztuk a kelest. A tobbiek mar nem tartottak erdemesnek az alvast es elmentek egy klubba :)
Egyelore akkora az alvashianyom, hogy ilyesmire gondolni sem tudok.




No comments:

Post a Comment