flora

flora

24_07_2010_Akosombo_Volta Lake

Persze 2 kor csak a lanyok keszulodtek meg, 3 korul az europai fiuk is megmozdultak, a ghanai sracok raszamoltak a szokasos plusz 2 orat, a minimalis kesest. Igy 4 korul hagytuk el Kumasit.
Utkozben kivilagosodott ahogy a kisebb hegylancok kozott haladtunk.

Akasomboba, a Volta Lake legdelibb pontjahoz igyekeztunk. A Volta Lake a vilag legnagyobb mesterseges tava. A Volta folyo againak kiszelesitesevel keszult valamikor a 20. szazad masodik feleben. Akasomboban van a gat, ahol a 80 m koruli magassagu viztomeg 6 turbinat forgatva allit elo aramot. Innen latjak el Ghana nagy reszet es a kornyezo orszagoknakis exportalnak aramot.
A gaton nem volt egy szem arnyek sem, a nap szabalyosan egetett minket.
A turavezeto nagyon lelkesen beszelt, a kedvencem amit mondott:
As you know guys, Ghana is developing rapidly! And it is true. Ghana is one of the most prosperious countries of the 3rd World.

Itt a kis csapat, a buszba mind befertunk s meg ket hely maradt ;)



Itt a gat alatti szakaszon a Volta folyo folott ativelo hidat latjatok, nagyon szep kecses szerkezet.


A gatot megnezve elmentunk ebedelni, egy etterembe.

Annyira erdekes, hogy minden minden olyan akar lenni mint Europaban,vagy inkabb legfokeppen mint az USA-ban de alapveto dolgok nincsenek. Igy siman megfer egymas mellett a szakadozo epulet, foldut es az ives pazar uszomedence, es a legjobb skot viszki, ha meg tudod fizetni :)
Ebed utan egy kis hajoval tettunk egy kort a Voltan, gyonyoruszep erintetlen zold kornyezetben. A parton persze nem lehet furodni a bilherchia csiga miatt, ami a bor legaprobb serulesen at befurja magat es ha jol tudom a majba koltozik be.
Igy bar itt ez az oriasi to, nem nagyon uszik senki, sot mi tobb nem is tudnak uszni az emberek. Ez mint kiderult kisse veszelyes is, mert ahogy latta John (aki a kepen a fejet fogja mellettem***), hogy a to kozepen ahol lehet furodni, mert ez a csiga nem tud oda eljutni, ott uszkalunk, o is akart uszni, es nem is mondta hogy nem tud.... csak par karcsapast tett a csonak mellett de irtozatosan kimerult. Kozben kiderult, hogy Balla sem tud uszni, igy elmentunk egy medencebe uszasoktatasra (Hali uszomester es vizimento)...:) mikre nem jo egy nemzetkozi csapat
***A kep vicces, mintha valamit rosszul csinalnek, pedig csak a meleg miatt igy pihennek a feketek. Semmi rosszat nem csimaltam.

Ezt a lizard-ot a szallasunknal kaptam el :)
Szep nagy darab volt.

Vasarnap reggel mindenfele hangos enek volt hallhato innen-onnan a kornyekrol.
A templomokban mindenutt Istentiszteletek voltak. Mivel meg mindenki aludt megkerestem a katolikus templomot.
Eppen epult es az epitkezes kellos kozepen satrak alatt folyt a vasarnapi iskolai oktatas es el is kezdodott a mise hamarosan dobszoval es tanccal.

Az atya megadta az olvasmanyok helyeit es egy fiu elmagyarazta nekem mirol fog szolni a predikacio: Kerjetek es kaptok, zorgessetek es ajtot nyitnak nektek!

Mondtam, hogy kozben vissza kell majd mennem a csoporthoz, igy az evangelium utan eljottem. Nagyon kedvesek voltak.

Egy botanikus kertbe mentunk ezutan, ahol csupa gyonyoru es oriasi noveny volt es sok lelkes fekete csalad.






Talan meg nem irtam, hogy minden gyerek, ha feherembert lat kiabal neki: Obibini! ami azt jelenti feher ember.
Ezek a gyerekek hangosan enekeltek nekunk:
-Obrooni sweety darling!

Remove Formatting from selection
Ezen a kepen Julia, Hali es en kokuszdiot eszunk-iszunk. Ez a fajta kokuszdio fajta vagy fel liter frissito vizszeru folyadekot es feher kocsonyas belet tartalmaz.. igazi tiszta termeszetes ital :)

Jo keson indultunk el hazafele, igy ejnek idejen ertunk a Hostelbe. A soforrel tamadt egy kisebb velemenyelteres igy Bain, a ghanai srac a rendorsegre ment vele, hogy nyugodtan beszelgessenek a kerdesrol, ami vegul 1 ora alatt meg is oldodott, igy lefekudtunk aludni :)

No comments:

Post a Comment