flora

flora

08_08_2010_Kumasi

A tavolsagok miatt itt teljesen termeszetes, hogy akar ismeretlen emberek is felveszik a gyaloglokat, ha kedvesek akarnak lenni. Foleg ha esik az eso, vagy nincs tomegkozlekedes az adott uton. Jellemzoen ezt eddig csak feherektol fogadtam el.

Templomba az ir lannyal egyutt mentunk reggel, s mivel en tudtam hol es mikor van, reggel bementem erte a kozpontba. Vasarnaponkent a kozlekedes gyorsabb de ritkabban jonnek buszok vagy tele-taxik, igy fogalmam sem volt mennyi idore less szukseg. Igyekeztem boven raszamolni, de reggel akadt egy kis gondom, ugyanis mindenki aludt es a harapos hazorzok ki voltak engedve az udvaron.

Junior es Papaya szobaja pedig raadasul csak a kerten at megkozelitheto. Erdekes egyebkent, hogy mig a fiuk a kertbol nyilo kis szobaban laknak, a lanyok jo vedett helyen a haz kozepen alszanak, olyan szobaban, ahova csak az etkezon keresztul lehet belepni.

Mivel Papaya a batyjaval a fovarosba ment, igy Junior is a lanyszobaban aludt es szerencsere sikerult kimeletesen felkeltenem, hogy megfogja a kutyakat mig kimegyek. Ezek a kis vadallatok ugyanis nagyon haraposak, aminek ejszaka nagy hasznat vesszuk.

A templomban talalkoztunk egy harmadik feheremberrel is, aki olasz volt es lassan 15 eve dolgozik itt a fakereskedelemben.

Meg vagy 5 kulonbozo feheremberrel beszelgettem napkozben, es ket libanoni acelkereskedovel nagyon joba lettem.

*Hazassag*

Csalad es hazassag sokfele van itt is, mint mindenhol. Amit en megismertem a fonokom csaladjan keresztul, nehany kritikus feherember elbeszelesebol es a lakasok elrendezodesebol, eleg tavol all az altalam elkepzelt idealistol.

Mar maga a master bedroom kifejezes is eros ferfi hegemoniara utal, ezt meg csak erositi, hogy ez csak a csaladfo szobaja, az anya szobaja a master bedroom mellett van es sokszor egy furdoszoba kapcsolja ossze a ket helyiseget.

Az irodaban gyakoriak a hazassag ideajaval kapcsolatos `osszecsapasok` (energikus vitak).
Mr W szerint a hazassagot elokeszito papnak nem kellene szemelyes kerdeseket feltennie a hazasulandok multjaval kapcsolatban, es jobb nem eskudni, mert ha nem lehet megtartani az eskut, akkor jobb ha nem is volt...
Mig Anim kovetkezetesen kiallt az esku adta szilard alap es a jol megalapozott hazassag ideaja mellett. Persze mindenki meg akart gyozni a sajat igazarol :D


*Vallas*

A ghanaiak es talan az afrikaiak altalaban is, nagyon vallasosak. Egy rakas egyhaz el es virul itt, nagyreszt kereszteny egyhazak, de nagyszamban megtalalhato a keresztenyseg elott a Szaharan keresztul erkezo iszlam vallas.

(Christian 68.8% (Pentecostal/Charismatic 24.1%, Protestant 18.6%, Catholic 15.1%, other 11%), Muslim 15.9%, traditional 8.5%, other 0.7%, none 6.1%)


*Nyelv*

Otthon csi nyelven beszelnek (twi) a gyerekek, de nagyon jol tudnak angolul is. Altalaban a tanultabbak beszelik jol az angolt, ill az iskola angolul van, de aki mar regen jart, elfelejti.. elofordul, hogy az arusok nem tudnak mind angolul, de mindig akad valaki aki jol beszeli a kornyeken es szivesen segit.


No comments:

Post a Comment