flora

flora

14_08_2010_Accra_party

Kora reggel Pokuaa es novere, Naana vasarolni ment a piacra. Ezen a napon nagy unnepsegre keszulnek, a Homowo-ra.

Talan 500 eves is van mar ez az unnep. Regen gyakori volt, hogy a varatlan idojaras nagyon megrongalta a termest, es mivel nem raktaroztak etelt, ehinseg sulytotta az embereket. Az unnep erre az idore emlekezik. Nagy vendegseggel unneplik, hogy mar nincsen ehinseg, es mindig van boven ennivalo. A csalad meghivja a baratokat es a baratok baratait es jol megeteti, megitatja, megtancoltatja oket.

Mivel a hetvegen a csalad vendege voltam, en is lelkesen segitettem az lokeszuletekben, fozesben, es felszolgalasban. Jo volt ez azert is, mert tudtam, masnap apuek otthon ugyanigy megvendegelik a bucsuban a nepet : )

De mielott eloreszaladnek lassuk mi mindent vasaroltak Pokuaa-ek a piacon.


Ghanai fozolecke, sito, vagyis chili keszitese:


Sok-sok olaj, piritott hagyma, paradicsompure, vagy paradicsom, daralt rak es daralt szaritott haj fej nelkul ; ) (no a daralast es fejezest en csinaltam!!!). Biztos hogy van amit kihagytam, de a lenyeg, hogy mindezeket tul kell sutni, de nem elegetni, es kesz a chili, mehet a hutobe, melyhutobe.


Daralt szaritott rak.


A szaritott hal tul nagy volt a daralohoz, igy a hagyomanyos, bambuszfas morzsolassal aproztak elo a halat nekem, miutan mindegyiknek letortem a fejet es kibeleztem :D.

Anti, a csalad segitsege a konyha kerti reszeben, verdusito zoldbogyokkal es sok-sok voros palmadioval. (Nem sikerult magyar nevet talalnom erre: palmnut)
A palmnutbol keszul az itt hasznalatos alapveto fozoolaj, amit nem sajnalnak az etelekbol.

Fagyasztott tilapia, az egyik legizletesebb helyi hal az oceanbol.

Szaritott hal, fejezes es daralas elott.
Szaritott rak, csonkolas es daralas elott.

Fott bab egyenesen Angliabol paradicsomos szoszban. No erre nagyon rakaptam, baratsagos ize van:)

Piritott foldimogyoro, jobb mint az otthoni, es nincs tulsozva, minden sarkon kahatsz egy marokkal 16Ft-nyi penzert :)
Gyomber, ez azert ismeros volt, de a mennyiseg, amiben itt fogyasztjak, szinten lenyugozo.
Mondjak, azert is esznek mindent irto fuszeresen, mert a higieniai korulmenyek nem azonosak a mieinkkel. En ehhez nem ertek elegge, jo lenne hallani valaki hozzaerto velemenyet.

Reggelire gyakorta esznek koko-t egy kukoricas, cukros edes, finom pepet, ami vagy onmagaban, vagy merhetetlen mennyisegu gyomberrel fogyasztando. A gyomberes verziot tobbet nem probalom ki :) de az eredeti eleg jo.

Liszt vaszonba csomagolva.

Tej nagyon draga es keves van. A csomagolas altalaban sokmindent elarul. Kicsi kb 2dl-es tejkonzervet lehet kapni. Azert surubb mint a mi tejunk, de meg magaban soha nem ittam, forrovizben feloldott kakaoba vagy forro teaba szoktuk onteni.
Gyakori meg a vizben fott `tejberizs` amihez szinten szoktak utolag tenni egy kis tejet, es cukrot. Fahejt nem lattam sehol, meg a plazaban sem, pedig milyen jo lenne, fahejas tejberizst csinalni egyik reggel :)

Szamomra azonosithatatlan zoldseg, de verboseget ad (fent).
Valahol a paprika es az uborka kozott..

Palmnut, amibol az olajat sajtoljak.

Ezen a delelotton nem csak a ghanai konyhaba, hanem a kiterjesztett csaladmodelbe is nyertem egy kis betekintest.

*Csalad*

A ghanai nyelvekben nem letezik a szo unokatestver, vagy unokaoccs, unokahug. A csaladban az azonos generacio tagjai egyszeruen testverek. A szulok mindegyiket sajat gyerekekent neveli, barmikor vendegul latja. A rokonok bejelentes nelkul jarnak egymashoz, es az oriasi nappaliter barmikor megtelhet veluk, es hirtelen ki is orulhet, ha a gyerekek atvonulnak a nagybacsi vagy nagyneni hazaba.

En azert oszinten szolva kicsit meglepodtem, amikor egyszercsak beozonlott a gyereksereg...

brothers and sisters
Erdekes, hogy a nagycsalad szerepe mennyire eros. Letezik olyan, hogy csaladi tanacs, ahol mindenki kora es vagyona szerint kap szot.

A csaladi vagyont is nagy gonddal orzik, es meg nem engednek, hogy barki idegen, akiben nem a csaladi ver folyik hatalomra keruljon a csaladban, mert az ellentetekre vezethet.
Ezert a csaladfo csaladtol kapott es nem maga altal szerzett vagyonat, ceget, farmjat, ingatlanat nem a fia, hanem a noverenek a fia orokli, hiszen az apa fia akar mas apatol is lehet, es a feleseg nem ver szerinti csaladtag, de a nover fiaban biztosan csaladi ver folyik, ha nem is a sogore a gyerek. Enyhen szolva bonyolult, de remelem sikerult atadni a lenyeget. A csaladi vervonal tehat noi agon folyik, de ennek nem a nok tisztelete, hanem egyszeru biologiai oka van.

Egyreszrol egy nagyon eros bizalmatlansag hatja at ezt a rendszert az en szemszogembol, masreszrol azonban ugyanemiatt, sokkal erosebb a nagycsalad osszetartasa, mert a ferfi igen szivesen veszi magahoz, partfogolja es avatja be uzleti ugyeibe unokaoccseit, novere gyerekeit, hiszen valojaban o lesz az orokose.

Az a vagyon, amelyet valaki sajat maga szerez, vagy sajat munkaja altal a cege novekedesevel gyujt, az szabadon orokitheto felesegere es gyerekeire.

Hogy ezt a kenyes hatarvonalat hol huzhatjuk meg a kulonbozo eredetu vagyonreszek kozott, foleg a ghanai jogi intezmenyek hatekonysagat, es hatokoruk kiterjedtseget szemlelve, Mr W egy igen szemleletes peldaval ismertette:

A szemleltetes kedveert tekintsuk Mr W-t egy Bill Gates-i vagyon tulajdonosanak.
Elete vegen mikor gondoskodni akar szuk es tag csaladjarol a kovetkezo bolcs dontest hozza. Cegevel (a vagyon 95%-a), melyet maga alapitott es 10 hazaval (a vagyon 5 %-a) szandekozik rendelkezni.
5 hazat a nagycsaladnak ad, 2 hazat a felesegenek, 3 hazat karitativ celokra felajanl es a ceget a fianak adja.
Igy a csalad az 5 haz lattan megnyugszik es elfogadja a vegrendeletet, hiszen a feleseg 2-ot kapott. Ebbol latszik, hogy emberunk jo ember, tudja, hogy igen fontos a csalad, es kiralykent temetteti el a csalad legidosebb ferfi tagja.
Azonban, ha felesegenek 6, csaladjanak 4 hazat ad, akkor biztos lehet benne, hogy felesege nem alhat majd nyugodtan elete vegeig, a csalad feltekenysege miatt.
***

A fozocskezes utan, mindenki lezuhanyozott, szep ruhat vett es elindultunk a Homowo unnepre.
Dady, Naana ferje a csillogo fekete jeepet 6-7 tele hutolada itallal inditotta utnak. Az etelt a nagyneniek hoztak

Csudajo vendegsegnek neztunk elebe, a vendegek pedig kulon le voltak nyugozve, hogy egyenesen amerikabol hozattak felszolgalonot a tiszteletukre. Persze mindenki azt hitte egyenest az amerikai alombol erkeztem :D
Kis felsorolas az italokrol:
cola, fanta, sprite szokasos
alvaro: leginkabb a traubihoz hasonlithato, barackos es ananaszos izben, egyik kedvencem
malta: kukoricabol savanyitott szensavas alkoholmentes ital
guiness: barna sor, europai nevrokonanal keserubb es sotetebb
star: a helyi kedvenc sorom, vilagos, 5,5%, kaphato 6,25os es 3dl koruli kiszerelesben
club: vilagos sor
volt meg poharas csomagolasu premium viz
ismeretlen dobozos sor
es tonikok
meg persze elokerult egy kis baileys, vorosbor..

Odafele Papa elaludt mellettem a masik Nissanban, amit a sofor, Charles bacsi vezetett:
Itt egy kep Charles bacsirol es a fonok, Dady terepjarojarol, a vendegter satrai mogott:


Az italok melle halaszlefeleseg es porra orolt koret volt. Megkostoltam, szokasos csipos volt, de igen finom :)
Akadt meg ropogtatnivalo eves elott. Plantin chips, amirol mar irtam, hogy nagy kedvenc, es olyan mint a szaritott banan, csak kicsit krumplisabb, piritott mogyoro, palcikara tuzott csirke zuzak :D, es halgolyocskak, sulthalbol gyurva es panirozva.

A csalad, Pokuaa noverenek csaladja, akiknek segitettem nagyon termeszetesen viselkedett velem, es minden kellemetlensegtol, amit az egyetlen feherboruseg jelent megszabaditottak ezen az esten. A ghanai nevem, hogy mindig volt 2-3 gyerek, akik segitettek a tajekozodasban es az erzes, hogy tenyleg tudtam segiteni ebben-abban, egesz jol segitett beilleszkedni.
Jol esett mikor megdicsertek, milyen szepen szolgalok fel, nevettem, amikor csodalkozva megjegyeztek, hogy bar feherboru vagyok, nem vagyok botlabu, es orommel konstataltak, hogy nem vagyok elszallva, azon a foldon jarok, amin ok is.
Szuper erzes fals elokepeket eloiteleteket lerombolni :D

2 comments:

  1. Szia Orsi!

    Annyira jó olvasni a blogodat! Nagyon érdekes ennyire más kultúrákkal találkozni, és persze jól kedvet is kaptam Afrikához :-)
    Kérdést feltenni lehet?

    puszi!

    ReplyDelete