flora

flora

18_08_2010_Kumasi

Munka utan Balaval talalkoztam volna, hogy meglepjuk a gyerekeket, es kulonosen is Juniort, am a szakado eso meghiusitotta tervunket. Mivel Balat nem ertem el, azert afrikai nyugalommal 1 orat vartam ra a lottozonal.
Ennek kovetkezmenyekent az egesz kornyeken elterjedt, hogy a lottozot vezeto ferfinek feher felesege lesz. Meg is beszeltuk, hogy megeri osszehazasodnunk, hiszen meghivora mar nem kell egy pezo-t sem kolteni.
Gusztustalanul nagy uzlet a szerencsejatek egy amerikai almokkal megterhelt fejlodo orszagban. Munkaruhas emberek jottek es 20 szidiket jatszottak meg, mikor a fizetesuk havonta 100-120 szidi lehet.

Hazafele eppen egy olyan trotrot kaptam el, amiben Ohemaa ult, igy egyutt jottunk haza.
Szegenyt nyaggatjak, hogy hizik, igy este tartottunk egy kis edzest. Hat nagyon mokas volt, ahogy mindenki erositett.

*A ghanai penzrol*

160 Ft korul van egy ghana Cedi /szidi/, ami 100 Pesowes /pezoesz/-nek felel meg.
Egy kis leltar:
Sok, a ghanaiak szamara fontos esemenyrol es epuletrol meselnek a penzek. 2007-ben Ghana angol gyarmat felszabadulasanak otvenedik evfordulojan keszultek.

Az 1 Pesewa-s ermen az akosomboi híd lathato, amirol mar tettem fel kepet a Volta tavi kirandulas utan. Ez az erme mar nincsen forgalomban.

Az 5 Pesewas egy kurtszeru hangszert abrazol.

A 10-esen Ghana terkepe, a sok ertekes asvanykincset szimbolizalo gyemant, es a gazdasagi fejlodes novekedesere utalo diagram lathato.

A 20-asra a kakao gyumolcse kerult. A kertunkben is, mint kiderult akad kakaofa, banan, narancs, mango, pawpaw (?), kokuszdio, guava (?) es mas helyi gyumolcsok. Pedig a haz jo nagy es alig van oldalkert, azert mindez korben elfer.

Az 50-esen egy ghanai no, az 1 Cedi-s ermen pedig az igazssagot szimbolizalo merleg lathato. Minden ermen ott van a ghanai cimer, rajta, „szabadsag es igazsag”.

A papírpenzek kozul a legkisebb az 1 Cedi. Ezen Kwame Nkrumah, az elso szabadon valasztott ghanai elnok lathato bal folul es 5 minisztere korulotte, akikkel a reformokat megkezdte. A masik oldalon a mestersegesen kialakitott oriasi viztarozo, a Volta to deli gatja lathato a generatorokkal.

A 2 Cedis-en Dr Kwame Nkrumah szerepel egyedul, a masik oldalon a parlamenttel.

Az 5-oson ismet az elso kormany tagjai es fontos epuletek, amiket meg nem ismerek.

A 10-esen a ghanai bank epulete.
***

No comments:

Post a Comment