flora

flora

21_08_2010_Kumasi_Lake_Bosomtwe

Mr D teniszezni indult Juniorral reggel, igy veluk egyutt Mercivel indultam utnak. Fogtam egy taxit Ahodwo fele, ott pedig egy masikat Atonsu High School keresztezodeshez, ahol talalkoztam a tobbiekkel. Az europai hallgatok nagyresze a tengerpartra utazott, igy most csak hatan maradtunk a kornyek felfedezesere.

Kumasitol egy oranyira van a vilag legnagyobb meteorbecsapodas altal keletkezett tava. Csi nyelven Bosomtwe a to neve, ami őzistent jelent. A keletkezes nepi tortenete nagyon emlekeztet a honfoglalasrol szolo regehez. A vadasz es kutyaja meglott egy ozet es mivel az sebesulten elmenekult, uldozni kezdte. Az oz sokaig menekult, egyszercsak egy kis vízhez erkezett es eltunt az uldozok szeme elol, helyen egy oriasi to lett.

Erdekes meg, hogy semmilyen folyo nem taplalja a tavat es nem is ered belole. Egyedul az eso es a parolgas valtoztatja a vizszintet, melyek nagyjabol kiegyenkitik egymast, de a to szintje lassan, de folyamatosan emelkedik.

A tohoz trotroval mentunk, ami az egyik kedvenc kozlekedesi eszkozom lett. Szol a zene es mindig csurig van jokedvu emberekkel : )
Erkezeskor keszult ez a par kep:

Csupaszappanoshab-kisfiu, otthon atterek a szappanra, ugy megszerettem itt.





Fabol faragott igen egyszeru csonakok. A lapatokat egy kemenyburku tokszeru noveny ket fele adja.




Eletkep...


A parton setalva



Az indiai barataimnak nem volt ujdonsag hogy itt kezzel szokas enni, igy megtanitottak, hogyan kell. Elsore furcsa, de ha meggondolom, hogy amikor tesztat gyurok ugyanugy puszta kezzel teszem normalis.



Halaszhalok, ko nehezekekkel.


A toparton setalva egy kedves kis disznoolra akadtunk.

Ugy terveztuk korbejarjuk az egesz tavat, de rankszakadt az eso, igy az egyik kis falunal menedek ala huzodtunk. Sok-sok gyerekkel egyutt egy kis fedett kertikonyhaban varakoztunk az eso elalltara. Minthogy ez tokeletesen emlekeztetett egy regnumi, vagy bogar programhoz, ahol vegre mindenki valamikeppen igazan jelen van, es egymasra figyelhet, fergeteges jatek kerekedett ki.


Barcsak csokibol lenne ez a sok kéz, el lennek az afrikai ét-, az indiai tej- vagy az europai fehércsokival is…

A legjobb baratom, Bala Indiabol, es egy ghanai kislany.

Megtanitottak a helyi asszonyok, hogyan kotik a hatukra a gyereket.

Visszafele elkaptunk egy gazdag csaladot akik bevittek minket a jeepukon a trotro allomasra.


A nap sok abszurd erdekesseget tartogatott, peldaul volt egy stadion a semmi kellos kozepen. Meg rendes út sem vezetett hozza…

Utkozben, szombat leven mindenutt fekete gyolcsokba bugyolalt fiatalok, idosek gyulekeztek. A legnagyobb es legdragabb unnep a ghanaiak ’eleteben’ minden bizonnyal a temetes. Igazi satoros unnep. Hangosan szol a zene, mindenki tancol, emlekezik, adakozik.
Mr W-tol megtudtam, hogy nagy es jo embert temetni jo uzlet, mert gazdag emberek jonnek el a temetesre es, rendesen adakozik. Szegeny ember temeteset szuk keretbol szervezik, es a csaladtagok szetosztjak egymas kozott a koltsegeket.

Egyik nap lattam par halottaskocsit, amikre gondosan kifaragott aranykoporsok voltak erositve. Torzsi kiralyok temetesere keszitettek oket.
Eskuvore feldiszitett autokat is lehetett latni sok helyutt, de azok ugy tunik elmaradnak a temetesek formatuma mellett. Holnap eskuvore megyek, kivancsi leszek nagyon…

Egy uj feluljaro híd epul Kumasi deli reszen, hazafele jovet lattam is az epitkezest.
A forgalom persze az epitkezes 4 eve alatt sem allhat meg, igy mindenki a voros bauxitos sarban kanyarog a kizsaluzott pillerek, es tamfalak kozott. Es ha ki kell szallni a taxibol, akkor a foldig ero unnepi ruha, a magassarku cipo belesullyed a sarba. Nagyon nehez jovot almodni itt, annyira alapveto dolgok hianyoznak, foleg az infrastrukturat tekintve.
Erdekes azonban, hogy mivel az uthalozat es a telepulesek osszekottetese nagyon gyatra, az internet es mobiltelefon vilaga pedig toretlen ledulettel terjed es sokkal konnyebb, olcsobb de nem valos kapcsolatot kinal, a tarsasagi elet nagy reszben a virtualis csatornakon zajlik.
Ez nalunk is jellemzo, de azert otthon ha nem vagyok kenyelmes elutazhatok a rokonaimhoz, míg itt igen sokan ezt nem nagyon engedhetik meg maguknak. Peldaul a ket kisgyerek, akik nagybatyjuknal, a fonokomnel laknak, ahol en is, iden nem tudja meglatogatni a sajat csaladjat Accraban, mert Mr D kormanya megbukott, es nincsenek uj projektek az epiteszirodaban, nincs penz. Hogy mire van penz s mire nincs nagyon mas mercevel meretik..

No comments:

Post a Comment