flora

flora

04_09_2010_Kumasi

Felvettem az itteni ritmust, es napi 9-10 orakat alszom egyfolytában:)

Szokásos udito hidegzuhany után neki láttam a mosásnak. Rosszcsontok persze mindig ertesemre adjak, hogy nem nagyon hiszik, hogy tudok kezzel mosni...s ha Mama Comfort meglátja a sárgás ruháimat, az nagy égés lesz.

Hát mondtam, hogy a topom eleve törtfehér, elég az oltogatásból és 30 éve nálunk sem volt mindenütt divat a mosógép.


Mama Comfort meg is jött a szalonból, új hajjal, nagyon csinosan. Igazából valahogy a barna bőr fiatalos. Nem tűnik egyáltalán 55 évesnek.

*Fodrászat*


Kortól függetlenül túlnyomó részt mesterséges hajat hordanak a nők, vagy különböző szerekkel kiegyenesítik, és kifésülik. Gyakran 2-3 hetente teljesen új frizurája van a kolléganőimnek : )

A gyerekek, akik iskolába járnak, egészen az érettségiig nagyon rövid hajat hordanak, és nem növeszthetik meg, és a műhajat sem lehet hozzárögzíteni, sem belefonni, még vakáció idején sem. Így azonban könnyű ápolni a hajukat, és a sok esővel sincs nagy gond, ami állítólag szagossá teszi a hajat.
***


11-re bementem az egyetemre, ahol az elsőéves lányoknak tartottak egy kis bevezető eligazítást, lelkesítést, és különböző termékeket, a szuper higienikus luxus tisztasagi betettol, amilyet meg otthon sem lattam, a banki megtakaritasokig. Mindig meglep, hogy milyen oriasi a kontraszt a kulonbozo elerheto termekek kozott, ugyanugy ahogy a celkozonseg penztarcaja kozott. A diakok egy resze a felsotizezerbol valo, igy nem csoda, hogy itt erdemes termekbemutatot tartani a tisztasagi betetrol, aminek havi ara megegyezik egy szegenysorsu gyerek havi elelmezesevel...

Kwame, vegzos fizikus hallgato, o hivott, hogy nezzek el a kumasi egyetemre, mert most kezdodik az ev, sok az uj haallgato, nagy a pezsges, es lesz egy csomo jatek.

Kwame szerint korulbelul 1000 uj lany iratkozott be iden az egyetemre es kozuluk korulbelul 100-200-an jelentek meg ezen az eligazitason.

Bar igaz, nem kotelezo es raadasul hetvegi program volt

A reszben interaktiv eloadasok kapcsan kiderult, hogy majd minden jelenlevo kereszteny es paran muszlimok, de mindenki vallasos. Levetitettek a vilag 5 leggazdagabb noi uzletasszonyanak fotojat es rovid eletrajzat, a jelenlevok kozul szinte mindenki celul tuzte ki, hogy hozzajuk hasonlo karrierje lesz.

Nagyon erdekes volt egy professzorasszony eloadasa a szexualis elethez kapcsolodo jogokrol.

Hogy mi errol mennyire nem beszelunk, meglepett, hogy itt sokkal inkabb tema mint otthon. Talan a maganugy es kozugyhoz valo hozzaallasunk a mas.

Mindenki elethez valo joganak es a gyerekvallalas idejenek megvalasztasahoz valo jognak egyideju ervenyesitese felvetett tovabbi kerdeseket. Annyira nyitottak voltak, hogy meg en is lehetoseget kaptam, hogy kerdezzek az eloadotol. Egy muszlim lany kerdezte, jog szerint nemet mondhat-e a feleseg ferjenek, mire bar igen volt a valasz erezheto volt, hogy ez csupan papiron lehet igaz a valosagban aligha. Masik kerdes a csaladon beluli hazassag volt, ami szinten erdekes az afrikai hagyomanyok es a modern tudomanyos nezetek fenyeben. De verfertozo hazassagok nem jellemzoek, inkabb az fordul elo, hogy a kiterjedt csalad ket kulon agarol kelnek egybe nem verrokon rokonok.

Mindez a Koztarsasag Eloadoban zajlott, mely az 1957-es felszabadulas idejen epulhetett, es akkor nagyon szep es igenyes is volt, meg hangveto felulet is kerult a katedra fole, fabol hajlitott hullam formajaban, de sajnos a felujitasokra szant keret meg mostohabb korulmenyek kozott van mint odahaza, igy azota nem hiszem, hogy hozzanyultak volna az epulethez.

Az eloadasok utan Kwame fogott egy taxit a szemerkelo esoben es egy hostelhez mentunk, ahol az LMA irodaja van. Az LMA egy vezeto-nevelo mentori szervezet, melyet Angliaban alapitottak es egyelore Ghanaban igyekszik felelos es a kozert elkotelezett, sikerorientalt vezetoket kepezni a manak es a holnapnak. (Igyekeztem magyarra ultetni a rovid koncepciojukat)

Az LMA szervezett egy ismerkedo jatekdelutant, hogy tagokat toborozzon az uj es visszatero diakok kozul.

Erdekes, hogy a golyakat itt frisseknek (freshers) hivjak :D

Egy csomo jatek volt, reszben vadi ujak Londonbol, mint pl a RISK parbaj kiadasa, vagy a 3D-s Monopoly, de voltak helyi jatekok is mint a mar emlegetett babos Owari es a Draught, ami talan dama magyarul, bar en csak itt ismertem meg...

Mivel estere nem talaltam szallast az egyetem korul, ami mondjuk Kelet-Kumasi, Kwame hazakisert, s egy irto jot beszelgettunk.

Kiderult, hogy joval kiabrandultabb es beszukultebb vagyok mint egy korombeli afrikai fiatal, bar az is igaz, hogy azt hiszem a terveimet, amelyek bar nem olyan nagyszabasuak mint az ovei, en sokkal nagyobb biztonsaggal erem majd el, mint o. De ha neki bejon az elet, akkor igazan nagy ember lesz :D.

No comments:

Post a Comment