flora

flora

28_08_2010_Kumasi_Mampong_bistro

Masnap visszaindultam Mr D hazaba es egy elejtett mondata alapjan remeltem, hogy elvisz szulovarosaba, Mampongba. Kicsit hezitalt, de ugy dontott elvisz, igy gyorsan osszekaptam a cuccomat es elindultunk. Azert utkozben beneztunk Mr D 24 eves baratnojehez, akinek egy kis lakast berel, es mivel apja meghalt, o tamogatja. Tanacsokkal is ellatta, hogyan palyazzon allasra, (frissdiplomas munkanelkuli, akarcsak en lennek, ha vegeztem volna nyar elejen…).

Mr D szupertitkos baratnojevel

Furcsa volt, hogy Mr D es en ittunk egy-egy sort, de a lany nem ivott. Ezt mar megfigyeltem, hogy nem esznek, nem isznak egyutt, vagy ha igen, akkor is mindig Mr D kap mindent eloszor es neki is lat.

Par ora autokazas utan, ami zomevel a varosbol kifelejutas volt, megerkeztunk Mampongba. Mampong egy felfoldon fekszik, amit abbol sejtek, hogy egy kisebb szerpentinen megmasztunk egy hegyet, de lefele nem autokaztunk.


Fentrol

Mampong elott egy tehen hirtelen kiugrott a jeep ele. Mr D reflexei egesz jok, igen megorultem, hogy jo autoban ulunk, a fek jol fogott, meg kivetelesen be is voltunk kotve, ami itt egyaltalan nem divat. Es a tehennek sem lett az ijedtsegnel nagyobb baja. A fonokom kulonosebben nem idegeskedett, ha elutottuk volna, akkor elvitte volna es az arabol megjavittatja a kocsijat… Azert a marhapasztort jol leszidta.

Megerkezve Mr D mampongi felesege, a 30as Serwaa 4 gyerekkel korbeveve, es hatodik gyereket varva,(az elso lanya nem Mr D gyereke, igy nem is el veluk) a rossz idotol legyengulten pihent bisztroja mellett a kocsiban. A gyerekek mind meg voltak fazva rendesen. A 10 eves fiu, akit Juniornak hivnak (altalaban a legidosebb fiu, vagy az orokos unokaoccs ezt a nevet kapja …) szolgalt fel az odatevedo par vendegnek.

Az ido huvos, a nap reggelente csak 11 korul kezdi ontani a meleget, addig felhok mogott rejtozik. Kis szel is van, igy az idojaras nekem, a reggeli es deli kozotti eros kulonbseget leszamitva tokeletes, de a feketek nem szeretik, a gyerekek konnyen megfaznak, es ekkor a bennuk lappango malaria is konnyen erore kaphat.

A bisztrot otthagytuk es Mr D korbemutatta nekem Mampongot.

Ghana tiz nagy teruletre oszlik. Ebbol egy Ashanti, aminek `fovarosa` Kumasi. Mampong 50 km-re eszakkeletre van Kumasitol, mivel Ashantin belul az itteni huvos idojaras nagyon megtetszett a feherembernek, sok intezmenyt, iskolakat, korhazat alapitottak Mampongban.

A nagycsalad anyai agon szervezodik, mivel azt tartjak az egyetlen biztos szarmazasnak, hiszen az apa barki lehet. Mr D apja Accrabol valo, vagyis ghan torzsbeli, megis Mr D anyai csaladjahoz tartozik, akik Mampong kornyekiek. Ellatogattunk Mr D anyai csaladjanak fejehez, anyai nagybatyjahoz, aki 92 eves, 5 felesege, sok-sok gyereke van. A gyerekek nagyon nagy resze kivandorolt Norvegiaban, Amerikaban, Angliaban… vannak. Ket eve pedig mind osszegyultek, hogy megunnepeljek a szuletesnapjat. Az oregur politikus volt meg Kwame Nkrumah, az elso szabad miniszterelnok idejeben, de mivel megvakult, ma mar nem vehet reszt a politikaban. Ezt a kepet a nappalijaban keszitettem rola:




Este miutan bezartuk a bistrot, Mr D mampongi csaladi hazaba erkeztunk, ami meg felkesz allapotban van. Mivel a kormanyvaltas ota nagyon lelassult minden, Mr D szokasos bevetele sokkal kisebb, sok munkaja felbe van. Igy van ez mind a kumasi haz felujitasaval, es a mampongi haz befejezo munkalataival is. Azert szepen alakul a haz, de nehany dolog nagyon hianyzik, es nem is vagyok benn biztos hogy less. Peldaul etkezo asztal nincs. Mr D a borfotelben, felesege, (aki a negyedik, ha jol szamolom, de jelenleg ugye csak ketto praktizal) egy muanyagszeken ulve, a gyerekek pedig a veranda mellvedjen csucsulve esznek. De nem is latom, hogy hol lenne ebedlo kesobb, es a Kumasi haz mintajabol tanulva ha lenne is asztal, az a sarokba tolva varakozna jobb idokre…



No comments:

Post a Comment