flora

flora

30_08_2010_Mampong_office, hospital

Reggel egy kozeli, ujonnan epulo keruletbe latogattunk el, ahol a polgarmesterszeru politikusnak beajanlottuk az epiteszirodat uj letesitmenyek tervezesere. Mivel az ellenkezo parthoz, az NDC-hez tartozik az MPP-t jelkepezo fonott jelkepet eltavolitottuk az autorol erkezesunk elott.


Egyebkent sokan udvozoltek Mr D-t emiatt a jelkep miatt, egesz Mampong erosen MPP parti. Mr D szerint, ha itt fognank akar egy kutyat es szavazni vinnenk, biztosan az MPP-re voksolna.


Mr D megmutatta hol akar benzinkutat epiteni, Mampong elott, egy egeszen forgalmas Y elagazasban, megmutatta a panoramas telkeit Mampong elitnegyedeben, ahova vendeghazat tervez. Elmondta, hogy vannak tehenei, es ha emelle veszem a ket hazat, es a Kumasi epiteszirodat, aminek felszereltsege egeszen meglepo helyi viszonylatban, a hp plotter csak egy-ket generacioval lehet regebbi a svajcinal…


Tobb labon all a bacsi, foleg ha azt is hozzavesszuk, hogy nem tudja megszamolni hany gyereke van. Csak a ket altalam ismert felesegetol van kilenc, es az elso kettotol is legalabb otrol tudok.

*Fakitermeles*


Oriasi utemben zajlik a fakitermeles az orszagban, annak ellenere, hogy a nagyjat mar lehalasztak a nagyhalak.


Mindennapos, hogy ilyen oriasi fakat szallito autokkal talalkozom. Altalaban persze munkaba menet allja el valahol az utat a forgalom elol beragadva egy ilyen csopp teherauto.



Sok a feherember ezeknek a cegeknek a vezeteseben. A libanoniak jellemzoek de indiaiak es koreaiak is jelen vannak a faiparban es az epiteskivitelezesben, epitesi acel forgalmazasaban.


***


Visszaerve beneztunk a varosba, ez a kep az MPP irodahazanal keszult, Mr D ott van az elson.




A gyerekek kozul az egyik allapota nem akart javulni, igy korhazba vittek. A korhazat a nemet allam adomanyabol epitettek. Egyszeru de jo elrendezesu epulet, szep belso kertekkel, fakkal. Sajnos, maga Mr D allapitotta meg, hogy az allapotmegorzessel a vilagon semmit sem torodnek itt. Az ut a kaputol a korhaz epulethez nem aszfaltozott, igy igen sok ido veszteseggel lehet bezotyogni azon a 200 meteren. Mi lehet itt surgos esetben. A kisfiu infuziot kapott, es elegge megvolt szeppenve, surun lelegzett es hideg volt. Mr D szerint lehet hogy asztmaja van.


Mivel az anyuka bentmaradt en csinaltam ebedett a gyerekek segitsegevel. Egeszen kalandos volt, hogy fogom elvezni, ha legkozelebb europai konyhaban fozhetek, ahol van folyoviz es pult.


Itt redred keszul. Palmaolajban sutom a plantint es fott babbal talalom : )



Ebed utan visszamentunk a korhazba, hogy a beszerzett gyogyszereket bevigyuk.


*Irene*


Serwaa elsoszulott lanya, aki nem Mr D gyereke, igy kicsit mostohagyerekkent kezeli az edesanyja, bar ebbe nem latok bele elegge ahhoz, hogy velemenyt alkothassak.


Tizenket eves, csendes lany, jol beszel angolul, a bisztroban dolgozik es korabban anyukajanak segitett otthon (ez kb otthoni szemmel cseledsors) most nagymamajanal van, es kerte, hogy szerezzek neki egy levelezotarsat.


Nekem ez az otlet nagyon megtetszett. Rogton keszitettunk is egy kepet Irene-rol a korhaz kertjeben.



Levelezotars kerestetik tehat, egy 12-14 eves magyar lany, aki jol tud angolul, es szivesen levelezne Irene-nal. Jelentkezni mihamarabb nalam lehet ;)


***


Az ejszakat Irene toltotte bent a korhazban a kis Kwame-val, mert a kisebb gyerekeknel kell egy felugyelot is kuldeni, mivel nincsenek nagyon apolonok.


Ugy volt, hogy meg agyat sem kap, de szerencsere megis adodott egy ures agy, igy nem ulve kellett kivarnia a hajnalt.


Tobb itteni baratom is udvozolt szulinapomon telefonon, es persze az otthoniakkal is jo volt beszelni, azert furcsa volt ennyire a vilagvegen unnepelni, se viz, se vilagitas, se net.

No comments:

Post a Comment